Quantcast
Channel: Oslo – Helleskitchen
Viewing all 69 articles
Browse latest View live

Nye takter i Frognerparken

$
0
0
IMG 7149 - Nye takter i Frognerparken

“Hagen” min heter Frognerparken. I mangel av hage der jeg bor er det denne kulturskatten jeg tyr til når jeg trenger grønt gress og trær. Parken med de fantastiske Vigelandsstatuene er unik!

Frognerparken har aldri hatt spesielt gode spisesteder. Herregårdskroen er og blir et fantastisk sted å sitte å drikke vin eller øl. Det finnes ikke maken til sted i Oslo. Men når det kommer til maten er det ok, og ikke så mye mer enn det. Dog skal det sies at vi testet signaturburgeren deres og en av pizzaene deres forleden dag og de var mer enn godkjent.

Herregårdskroen. Gå dit for en øl.  Maten er helt ok, men ikke mer enn det.

Selve burgeren var litt vel karbonade-aktig, men tilbehøret var veldig godt. Pizzaen var et stort hopp opp fra i fjor.

Anne  på landet

Men nå til naboen! Den lille kaféen som ligger rett før du går over skulpturbroen har vært en skam i mange, mange år. Det har aldri vært noe der som kunne forsvare å sette seg ned for en kaffe eller et glass øl eller vin.

Det siste året har stedet til og med vært stengt. Erik og jeg har gang på gang gått forbi og tenkt “her må det da gå an å åpne noe ordentlig?” “Til og med på vinterstid?”. Sånn har det faktisk blitt. Takk og pris!

IMG 7144 150x150 - Nye takter i Frognerparken IMG 7146 150x150 - Nye takter i Frognerparken

Anne på landet – kjent for den nostalgiske food trucken som du muligens har sett på festivaler eller i byen, har startet opp cafédrift i det lille hvite huset i Frognerparken.

Det er Bendik Romstad og Anne Gravingen som står bak Anne på landet. De har tre food trucks og café i Hvervenbukta.

Anne på landet åpnet for to dager siden i Frognerparken. De har foreløpig kun åpent til klokken 18:00, men ser på muligheten for å holde lenger åpent i helgene. De har en økologisk profil og derfor er både mat og drikke så naturlig fremstil som mulig. Det vil si økologisk vin som heller mot naturvin samt økologisk øl.

Da Erik og jeg var innom i går var de i ferd med å stenge for dagen, og derfor fikk vi ikke prøvd deres fristende lammepølsene (hjemmelaget selvsagt) som de serverer med potetmos og fennikelslaw.
Frognerparken er et sted der det ferdes mange turister, og gledelig er det at man endelig kan tilby noe bra til de som besøker parken.

Jeg er sikker på at Anne på landets rømmegrøt kommer til å få bein å gå på. Du skal faktisk gå langt før du kan få noe typisk norsk å spise i dette området.

Bordene inne i caféen.

Caféen skal som nevnt ha helårsdrift og jeg gleder meg til å sitte ved et av de trivelige bordene inne når høsten kommer. Men først er det tid for sommer og da er det deres hjemmelaget rabarbraslush med og uten alkohol som jeg skal prøve.

Les mer: Guide over gode steder på Frogner

Innlegget Nye takter i Frognerparken dukket opp først på Nye takter i Frognerparken


Nå blir det liv i Bagatelles gamle lokaler

$
0
0
L1480910 - Nå blir det liv i Bagatelles gamle lokaler

Hurra! Endelig skal det skje noe i de gamle lokalene til Bagatelle og Lille B.
Jeg har fulgt med på byggeprosjektet med stor iver i lang, lang tid. Hvem bygger her? Hva skal det bli?

Nå kan jeg røpe at Oslo får et nytt Social House – et lokale på nesten 1000 kvm fylt med barer, spisested, takterrasse og mye, mye mer.
Stedet åpner i oktober.

Jeg har tidligere skrevet om alle de nye stedene som har poppet opp på Frogner.

Les mer: Frogner blir Oslos nye kulinariske midtpunkt

Det nye konseptet er gjennomgående fra Bygdøy allé til Frognerveien. Dette er Lille B og Bagatelles gamle lokaler, vi snakker om.

Det begynte for et år siden. Selskaps & serveringsgruppen (som har Stratos, Nedre Løkka, Justisen, F6, Gamle Museet) startet å rive innvendig i lokalet. Vegger, avløp, strøm, alt er nytt. De har bygget på en ekstra etasje til med egen terrasse. Det har vært en kamp å få til da de andre etasjene i bygget er boliger.

– Det er et for bra bygg til ikke å gjøre noe med det, sier Knut Lake som nå er restaurantsjef for det nye prosjektet i Bygdøy allé.

Christen Sveaas er helt ute av bildet. Dette er et samarbeid med gårdeier, forteller Knut Lake.

Konseptet, som skal være et slags Social House får navnet Bygdøy allé 3.

Knut Lake foran inngangen til gamle Bagatelle.

– Social House et slags mini-hotell uten senger og uten rom. Det kan sammenliknes litt med Kulturhuset på Yongstorget, men ikke helt, forteller Knut Lake.

– Det blir en 60-seters restaurant i de gamle lokalene til Lille B. Og her skal det ikke være vegger mellom konseptene, slik at man får den sosiale følelsen. Vi beholder den gamle inngangen til Lille B, Bagatelle samt at vi har bygget en inngang fra Frognerveien.

Det blir et lounge-areal med ca 100-120 sitteplasser i forskjellige avdelinger, men med en rød tråd som går gjennom hele konseptet, forteller Knut.

I midten av lokalet, mot den ene langveggen skal hovedbaren bygges. Her skal det serveres cocktails og vin.

Knut Lake forteller videre:
– Det blir barkrakker rundt hele baren og det er ikke meningen at man skal ha to rader med kunder i baren – det vil si at dette skal ikke være en partybar. Det skal være sivilisert og åpent.
– Vi kommer også til å ha en egen vinbar i restaurantdelen med fire-seks sitteplasser mens man venter på bord. Vi jobber med å komponere utvalget til vinbaren i disse dager.

– Det blir lyst og luftig med klar kontrast til hvordan Bagatelle var. Det blir en liten avdeling som kommer til å bli et slags Gaming Room – et sted man kan spille spill eller annet. Vi får se, sier Knut Lake.

– Dette er det kuleste konseptet jeg har vært med på. Vi følger fremdriftsplanen foreløpig i alle fall, ler Knut.
– Vi har vært mye ute å reist for å få inspirasjon. Det er kult å kunne gjøre masse research før vi setter ordentlig i gang. Bygdøy allé 3 skal ikke stinke luksus og glamour. Det skal være pent, behagelig og stilig.

– Vi jobber aktivt med å skape allsidighet og vi vil ikke at en gruppe mennesker skal ”ta over” stedet. Miljøet vi forsøker å skape skal være slik at alle vil kunne trives og føle at de er velkommen, forklarer Knut Lake.

– Vi har også to avdelinger som vi på skisseplan kaller Girls Room og Man Cave. Det må ikke tas helt bokstavelig. Det blir mer en retning innenfor interiøret som går i en litt mykere og feminin stil i det ene lokalet og en litt hardere stil og litt Mad Men i det andre.

Knut Lake peker på skissene som er klistret opp på veggen inne i lokalet. Her henger fargekoder og inspirasjon som skal være med på å forme stedet.

– Det er ikke sagt at dette skal være kun for kvinner eller kun for menn.
Kanskje vil det bli Afternoon Tea i det ene lokalet og whiskysmaking i det andre. Vi får se. Det skal være levende og det skal være for alle og folk flest, understreker Knut Lake. Barnevogner og kaffe latte på formiddagen og kanskje en flaske cru på en torsdag? Et levende hus hele dagen hele uken er målet vårt.

– Det blir mulighet for å ha dj, men det skal ikke bli et hæla i taket og tenna i tapetet-sted. Det skal være et sted for et voksent publikum. Det blir en kontrast til de andre barene i området.

Knut Lake viser skisser og mood boards av hvilken stil lokalet kommer til å helle mot. Det er klare sammenlikninger mellom kule steder i Barcelona, London og andre storbyer. Fløyel, messing og lekne detalljer.
Restauranten vil ha mye kopper og messing. Litt fransk bistro og moderne.

Hovedbaren får marmor og kobber og messing. Sofagrupper og moderne rustikt.

Her har Bygdøy allé 3 åpnet opp inngangen ut mot Frognerveien og blir nærmeste nabo til Champagneria, som også har takterrasse.

– Rooftop-baren kommer til å ha et jungeltema og være en vinterhage med uteservering i sesong. Baren i vinterhagen skal ha åpent hele året med plass til 20-25 mennesker. Her kan man også kunne ha konferanser hvis man ønsker det.

– Vi kommer til å åpne klokken 11:00 og stenge kl 03:00. Uteserveringen stenger kl 23:00.

I kjelleren blir det kjønnsnøytrale toaletter med fem vasker i midten og 12 båser og åtte pissoarer og handikaptoalett. ­– Litt internasjonalt og nytt, sier Lake.

– Vi har med folk på laget som har jobbet i hele verden. Vi forandrer hele tiden under byggeprosessen, og det må vi gjøre for å få det perfekt.

Lokalet i kjelleren er den gamle vinkjelleren fra Bagatelle som nå er bygget om.
– I kjelleren har vi et eget eventlokale og der kan det være 120 personer. Kanskje setter vi opp fussballbord og et ping pong-bord der. Det kan bli livemusikk eller stand-up. Det kan være konferanse eller vinsmaking eller cocktailkurs. Det blir en liten bar også, forteller Knut Lake.

Kjøkkenet fra Lille B-tiden er bygget på og vil ha delvis åpen løsning.

– Dette er så stort et prosjekt, sier Knut og ler med en liten frykt i tonen.

Lokalene som skal bli til Bygdøy allé 3 er en av de mer kostbare adressene i byen.
– Ja, det er en Premium Spot og det er det gamle lokalet til Bagatelle. Vi vil ikke bli sammenliknet med Bagatelle for vi kommer ikke til å drive med det samme, sier Knut, men vi ønsker å respekterer dette lokalet som er så kjent.

Det er mye å ha i bakhodet når et slikt lokale skal bli til et nytt konsept.
– Nå har vi gjort en superstor renovering og da må vi behandle resten deretter.

Selskaps & serveringsgruppen søkte i over et år etter nye lokaler. Så snublet de over Bygdøy allé 3 og satt i forhandlinger med gårdeier. Det var et gammelt lokale med en lang historie.

Knut kjenner lokalet godt, for han har selv jobbet på Bagatelle.  Det var på tide å gjøre noe helt nytt og da Knut ble spurt om å bli med, var han superklar for å hoppet på prosjektet.
– Det er på en måte litt sentimentalt å være i huset som jeg har jobbet i, men det var dags å gjøre noe helt annerledes med lokalet. Huset blir vekket til live igjen, og det blir fantastisk å bli med på, sier Knut Lake.

På terrassen blir det plass til mange soltørste mennesker.

Hvordan ser utestedene i nabolaget på dette?
– Dette kan forhåpentligvis gi et oppsving til andre som driver med servering i strøket. Det har jo kommet mange nye steder de siste årene, sier Knut. Dette kan trekke folk fra nabolaget og fra andre bydeler til Frogner. Det skal være et sted for alle og der man vil finne sin greie. Er man ute etter et glass vin, en fabelaktig cocktails eller bare et glass jus, så finner du det her og er velkommen. Kanskje blir du bare for en kaffekopp, ellers så sitter du å jobber litt og ender opp med å spise her på kvelden.
– Det er som et hotell: Man går fra rommet, til lobbybaren til restauranten, sier Knut.

Terrassen blir nabo til Champagneria i Frognerveien.
– Begge terrassene er forholdsvis små, så det kommer ikke til å gå utover den ene eller den andre at vi bygger terrassse, sier Knut lake. Vi kommer helt sikkert til å dra fordel av hverandre. En slik uteplass trekker mer folk til nabolaget, slik jeg ser det, sier Lake.
Det blir 60-80 sitteplasser på terrassen. Av hensyn til beboerne i bygget vil det ikke bli noe musikk ute på terrassen.

– Nå sitter vi med detaljene og alt fra å bestemme bestikk, glass i baren og alt som følger med. Vi er midt opp i ansettelsesprosessen og det er så sykt mange bra folk som vil være med på teamet, sier Knut.

Bygdøy allé 3 sett fra Frognerveien. Den gamle kjøkkeninngangen til Bagatelle blir egen inngang for gjester når de åpner dørene i oktober i år.

Hvordan blir maten på Bygdøy allé 3?
– Kjøkkenet kan bli internasjonalt, men vi prøver å holde oss skandinavisk uten å sette oss i bås. Det må ikke bare være lokalproduserte ingredienser. Ikke bistro, men mer rustikt. Vi vil heller ha fem ting på tallerken i stedet for 15.
Det skal ikke være et spesielt kjøkken, men en blanding av stiler. Det blir forretter, hovedretter og desserter av høy kvalitet. Og vi befinner oss i Bagatelles gamle lokaler og nivået skal være her oppe, sier Knut og hever håndflaten høyt i luften.

– Har vi trøffel i en rett, så er det fordi det er godt og ikke fordi det må være trøffel. Det kan like gjerne være oksekjaker og norske gulrøtter. Det kan være minst like godt. Vi lar kjøkkensjefen få stort spillerom, men vi har klare retningslinjer for hva vi vil servere.

Knut vil ikke røpe hvem som blir kjøkkensjef for Bygdøy allé 3 ennå. Det er ikke helt offisielt ennå, sier han. Kandidatene har erfaring fra el Bulli, Grace i Chicago og Noma, så dette er bra folk, sier han.
Det samme med baransvarlig. – Det er en engelskmann som har hatt events over hele verden i over 20 år.

– Senest forrige uke flyttet vi en vegg så vi gir oss ikke før det blir perfekt. Det er privilegiet med å skape noe fra bunnen av. Da kan vi tillate oss å forandre underveis.

Vi satser på å være ferdige noen uker før åpning for å kunne kjøre inn konseptet, sier Knut Lake som selvsagt innerst inne vet at han i timen før åpning kommer til å stå å skru i lyspærer. – Tanken er god da, ler Knut.

 

Innlegget Nå blir det liv i Bagatelles gamle lokaler dukket opp først på Nå blir det liv i Bagatelles gamle lokaler

Kebab på Frogner

$
0
0
L1490440 - Kebab på Frogner

I en gate, et par kvartaler bak Grand Bazaar i Istanbul, fikk jeg den beste kebaben jeg noen gang har smakt. Lammekjøttet ble skåret i lange drag fra spydet som roterte langs flammene. Tynne skiver av lammekjøtt og fett var lagt horisontalt for å få et så saftig resultat som mulig. Det dryppet fett og saft fra spydet.
Kjøttstrimlene ble lagt i en lefse med spennende sauser og grønnsaker. En ildsint chili stakk opp fra lefsen da den ble rullet sammen. Duften var nesten ikke til å holde ut for en sulten turist utslitt av å ha ha blitt  forsøkt kapret av selgere i bazaaren. – Nå får jeg snart mat, tenkte jeg. Ikke helt ennå. Lefsen med kebabfyllet ble svøpt i kraften og fettet fra kjøttspydet før det ble lagt i et grilljern for å gjøre lefsen sprø og lekker.
Jeg husker fremdeles hvor godt dette smakte, selv etter ti år. Det deilige måltidet, som knapt kostet penger, ble skylt ned med nypresset granateplejuice, sittende på en krakk i en skitten gate i en av verdens aller største byer.

Denne opplevelsen stor i sterk kontrast til mine kebabeventyr som jeg hadde hatt på vei hjem fra byen på 90-tallet (servert fra en truck ved Nationaltheatret) der kjøtt (ukjent opphav og art) ble lagt i pitabrød med hvitløksdressing og mengder av mais. Jeg likte det åpenbart den gang på vei hjem, bedugget, men ned i dette sorte dypet har jeg aldri returnert.

Ikke siden Malik’s i Frognerveien ble lagt ned for mange, mange år siden har vi sett snurten av kebab på Frogner. En og annen kebab-pølse på Shell, kanskje.

Men det har skjedd ting på Solli plass. Bak underlige slagord som for eksempel  “Let’s make Solli plass great again” har det foregått en ombyggingsprosess der gamle Narvesen og Expo Arte (smykkebutikken) lå.
Solli plass har aldri vært et favorittsted for min del. Festingen på 17. mai er som Beirut på en dårlig dag. Det har aldri vært noe der for meg.

“What’s he building in there?”, synger Tom Waits. Hva var det som skulle dukke opp bak presenningene på Solli plass? Jeg var jo selvsagt nysgjerrig. Jeg er opptatt av hva som skjer i bydelen min.

Jo, Frogner har fått et kebabsted! Cheeky, tenker jeg. Er Frogner klar for en ny kebabæra? Jeg er skeptisk. Med slagordet Cocktails n’Babs satser C’est la Bab på en kulinarisk reise gjennom verdens kontinenter, slik de presenterer seg på hjemmesiden. Fusion-kebabs, sier du?

Les mer: Frogner har blitt en kulinarisk destinasjon.
Les mer: Nå blir det liv i Bagatelles gamle lokaler

Jeg er på generelt grunnlag mellomlunken til fusion-konsepter. De fungerer sjelden. Hvordan fungerer det så i en nyåpnet kebabsjappe på Frogner. Jeg måtte sjekke det ut.

L1490445 150x150 - Kebab på Frogner L1490448 150x150 - Kebab på Frogner L1490449 150x150 - Kebab på Frogner

Det er tomt på Solli Plass. Ikke så rart akkurat. Det er steikvarmt i byen og folk er på ferie eller på stranda. Vi setter oss inne på C’est la Bab – et lokalet som bærer preg av fusion. Her er det en avdeling tatt rett ut fra 1001 natt. I vår del er det kul kunst, messing og palmetema. De sorte fløyelssofaene og sorte bordplatene binder lokalet sammen til en slags helhet. I midten av lokalet ruver en åpen bar og kjøkkenet ligger bak.

Erik og jeg bestiller hver vår kebab og hjemmelaget soda.
Menyen er som følger: De har åtte svært fristende småretter. Det svinger fra grillede andehjerter, baba ghanoush, blekksprut til oksetartar.
De har også en egen meny med salater og desserter.
Kebabmenyen har seks varianter: To vegetar, en fisk og resten kjøtt. Du finner ingen klassisk kebab på menyen. Dette er ikke stedet som driver med det, selv om de nok ville ha laget en sykt god variant av det.

Kebab med lammespyd er det nærmeste du kommer noe kjent. Kvernet lammelår serveres med gypsy salad, syltet gulrot, mandelpotetchips og pepperot-persille saus. Pepperroten er superfrekk og er en spennende vri på den klassiske hvite kebabsausen med hvitløk og urter.
Gypsy salad er en tyrkisk variant av gresk salat med tomater, agurker, feta, løk, oregano, oliven og paprika. De syltede skivene av gulrot gir god syre til det krydrete lammekjøttet, mens skivene av fritert mandelpotet gir krønsj.
Brødene som serveres på C’est la Bab er hjemmelaget. Det er et stort pluss. Gode er de også.

Jeg går for en kebab med stekt svinenakke marinert i mørk soya. Den serveres med koreansk coleslaw, romescosaus, curryristete peanøtter, grønn chili og japansk shisoblad. Den er ufattelig lekker der den bæres inn på stålbrett. Jeg elsker at de tør å bruke sterk chili. Jeg elsker også at de rister hasselnøttene før de knuser dem til romescosaus sammen med rød paprika og hvitløk. Denne katalanske sausen er et must til fisk eller sesongens første minipurre som legges på grillen i området rundt Barcelona.
Kebaben har den perfekte balansen av hete, krønsj, kremet munnfølelse og nydelig tilberedt kjøtt. Alt svøpes inn i deilig, sprøtt brød som du trygt kan spise med fingrene. På siden serveres en liten salat som gjør lunsjen komplett.

Jeg ville vanligvis ha bestilt en øl til en slik rett. Noe som fremdeles er en god idé, altså. Men med tanke på kvaliteten på husets egne soda, som jeg og Erik bestilte, ville jeg ikke nølt med å bestille en slik hvis jeg var deg. Vi smakte soda med bringebær og soda med jordbær og lime. Begge to var skikkelig gode, friske, ikke søte, men med ekte bærsmak. De serveres i flotte glass med passe mengde is og uten plastsugerør. Pluss i boken hvis det ar tatt et standpunkt om ikke å bruke det i baren.

Det er bartenderen som lager sodaene. Neste gang jeg kommer tilbake – for jeg kommer definitivt tilbake, da bestiller jeg også cocktails. Jordbær-negronien skal testes ut. Hadde det ikke vært for at jeg er tilbake etter ferie og kvier meg for å drikke sprit før etter arbeidstid i byen min (noe som selvsagt er tåpelig) hadde jeg nå sitter der og dinglet med en kald drink i hånden.

Er Frogner klar for kebab? Når det gjøres på denne måten burde hele byen være klar for kebab. Ta trikken eller bussen til Solli Plass – et av byens aller letteste sted å komme til. Oppsøk C’est la Bab og bestill kebab, soda og cocktails. Er du sulten bør du bestille en smårett i tillegg.

Kan jeg til slutt be om en ting: Kan C’est la Bab snarest starte en Food Truck som kan servere ekte kebab med lammekjøtt og falafel slik at jeg i tillegg til å spise i restauranten på Solli Plass også kan kjøpe kvalitetskebab når jeg kommer sjanglende hjem fra byen? Sånn ca rundt Frogner kirke vil passe godt. På forhånd takk!

Innlegget Kebab på Frogner dukket opp først på Kebab på Frogner

Himkok er verdens mest bærekraftige bar og den 19. beste baren i verden!

$
0
0
43095415 240886109935676 6638851144086978560 n - Himkok er verdens mest bærekraftige bar og den 19. beste baren i verden!

The World’s 50 Best Bars – listen over de beste barene i hele verden ble nå i kveld kunngjort. I fjor havnet oslobaren Himkok på en imponerende 20. plass og satte dermed norsk bartenderkunst på kartet. I år havnet HIMKOK på 19. plass. Gratulerer!

De vant også prisen ” winner of this year’s Ketel One Sustainable Bar Award!”

Joakim Olsson. Foto: MICHAL ROHAL (også oppslagsbildet)

I forkant av annonseringen fikk jeg et par uttalelser av HIMKOK-sjef Joakim Olsson, som er i London sammen med fem av HIMKOKs bartendere.

Hvor viktig det er for dere å være på listen?

– Jag skulle inte säga att det är viktigt. Det er mera så att det är en ära att få vara med. Att en bar från Norge kan komma på top 50 Besta barer i världen är ju fantastiskt. Att få lyckas imponera på så mycket industri kunniga personer världen runt.

Det betyr mycket att man gör något unikt som folk vill resa till. Precis som top 50 bästa restauranger, det är samma grupp som håller i detta. Men får inte heller bli för blind og bara fokusera på att hamna på en lista, viktigare är att ta vara på varje gäst vid varje tillfälle man får. Den dagliga driften är nämligen det som man överlever på.

Hvordan har “trykket” vært på HIMKOK etter at dere ble nummer 20 i fjor?

Självklart så är listan sen en bra indikator att man gör något bra og unikt og vi är sjukt lyckligt lottade att få vara med. Man märker en stor skillnad att få vara med på listan, det är väldigt bra markandsföring för oss og för bar industrin i Norge. Folk kommer in med sjukt mycket större förväntningar og man måste leva upp till dessa varje dag. Så det sätter sjuk press på oss, sier Joakim Olsson.

Hvor mange fra HIMKOK har reist til London?

– Vi är 5 st i London, någon måste ju jobba också dessvärre, vi kan ju ikke bara stänga ett par dagar. Men detta är ett pris eller utmärkelse till alla som jobbar, allt från städerskan till ägare. Alla måste göra sitt till det bästa og hjälpa varandra. Vilken plats vill jag inte gissa, man är ju alltid en tävlings människa så man vill ju alltid komma bättre till. Men det är sjukt svårt. Gör vi inte det så är det inte hela världen heller, vi gör ingat annorlunda om vi kommer lägre eller högre. Nerverna börjar komma nu så man er lite som ett barn på julafton i väntan på julenissen, så får man se om får ett mjukt eller ett hårt packet i år, men vi är glada i vilket fall, sier Joakim Olsson.

Forrige uke ble listen over 51-100 beste barer i verden annonsert og der finner vi blant annet Dr. Stravinsky (nummer 90) og Two Schmucks (nummer 87). Begge barene ligger i Barcelona, men det som gjør dem litt “norske” er bartenderene Antonio Naranjo Nevares (Dr. Stravinsky) og Moe Aljaff (Two Schmucks). Begge har jobbet på HIMKOK i Oslo. Antonio vant også tittelen “Norges beste bartender” under World Class i 2016.

Antonio Naranjo Nevares. Foto: Helle Øder Valebrokk

Siste oppdatering: Førstepalssen gikk til Dandelyan i London. De gikk forbi The AMerivcan Bar som var nummer en i fjor.

Foto oppslagsbildet: Foto: MICHAL ROHAL

Innlegget Himkok er verdens mest bærekraftige bar og den 19. beste baren i verden! dukket opp først på Himkok er verdens mest bærekraftige bar og den 19. beste baren i verden!

Guide til den perfekte daten

$
0
0

Jeg har vært på date. Ikke bare har jeg vært på date. Jeg har vært på speed date med fire forskjellige menn på en kveld – og alle av dem er kokker. Var det lurt? Til info: Alt er betalt av mine dater. Mine betraktinger er sett ut fra at jeg er kvinne i 40-årene og opptatt av tradisjonell skikk og bruk. Det er jeg som har spurt om å bli tatt med ut på byen og mine dater har stilt sporty opp på reportasjen som er ment å sette hele datekonseptet i et litt humoristisk perspektiv.  Saken er den: Jeg har fått lov av min mann, Erik, å gå på date. Det er 23 år siden sist og jeg vil oppdatere meg på hvordan det er å gå på date i Oslo. Straks er det Valentinsdagen der tusenvis av menn og kvinner kommer til å gå på date. Hvordan var det man gjorde det igjen? Hva skal man velge i en jungel av utesteder? Hva passer for din date og din lommebok?  Du synes kanskje det høres vel tøytete ut å gå på date med fire menn? Hva gjør man ikke for en (forhåpentligvis) god reportasje. I ekte 40+-stil finner […]

Innlegget Guide til den perfekte daten dukket opp først på Guide til den perfekte daten

Kvinner i kamp

$
0
0

Jeg har vært på et arrangement som alle burde ha vært på. Parabere Forum foregikk i Oslo søndag og mandag. Hadde dette vært et arrangement beregnet for menn, så hadde du sikkert hørt om det. Men du vet ikke hva dette var for et arrangement, gjør du vel? Nemlig. Parabere Forum er en uavhengig, internasjonal organisasjon som presenterer kvinners synspunkter når det kommer til store saker innenfor gastronomien. Målet er blant annet å oppnå full likestilling i restaurantbransjen. Forumet ble grunnlagt av matskribent Maria Canabal for fem år siden (til høyre på oppslagsbildet sammen med ordstyrer Joanna Savill. Trenger vi et slikt forum. Ja, for pokker. På Nationaltheatret i Oslo hadde 400 mennesker (de fleste kvinner) fra 35 land møtt opp til et todagers arrangement pakket med spennende foredrag, workshops og mektige matopplevelser. Vi fikk høre en av Australias aller beste kokker, Kylie Kwong fortelle sin hjerteskjærende historie om da hun sto frem som lesbisk i ungdomsårene. Hennes far taklet ikke dette og ba henne pakke kofferten og forlate hjemmet noen dager senere. Han kunne ikke leve med hennes livsstil. Kylie slapp å forlate hjemmet. Faren snudde, selv om han ikke forsto hennes valg. Å si at man tar feil […]

Innlegget Kvinner i kamp dukket opp først på Kvinner i kamp

Et glass og en matbit. Her er 10 stopp du kan prøve i Oslo

$
0
0

Vi kjenner godt til gleden ved å gå på tapas– eller pintxos-runde i Spania eller cicchetti-maraton i Venezia. Det vanlige er å spise en liten rett eller to, ta et glass med noe å drikke for så å dra videre til neste bar. Dette er ikke noe vi nordmenn gjør her hjemme. Kan man gjøre det? Ja, i Oslo finner du mange steder der du kan gå innom, spise noen retter og så gå videre til neste sted, men det er ikke mange som gjør det. Har man først satt seg ned, blir det gjerne til at man blir sittende i timevis. Jeg hadde lyst å prøve å gå på runde i Oslo på samme måte som man ville gjort i Spania eller i Venezia. Resultatet? 10 fantastiske steder og en drøss med morsomme opplevelser. Jeg har lagt opp en rute som enten går fra østkanten til vestkanten eller motsatt. Det velger du selv. Du rekker ikke over 10 steder på en kveld. Det kan jeg si med en gang. Du når maks 4 steder. Jeg og mannen min, Erik, som jeg tok med på denne artige ruten, avsluttet hver kveld med å bli litt lenger på siste stopp. Her […]

Innlegget Et glass og en matbit. Her er 10 stopp du kan prøve i Oslo dukket opp først på Et glass og en matbit. Her er 10 stopp du kan prøve i Oslo

15 steder du bør sjekke ut i sommer

$
0
0

Etter at spisestedene igjen åpnet dørene har jeg og Erik kost oss på Oslos mange serveringssteder. Her får du en kjapp oversikt over gode steder i byen min, men først til et som ligger 15 min unna med 31-bussen utenfor Oslos grenser. Sjøflyhavna ligger på Fornebu. Dette stedet hadde sjenkebevilgning mens Oslo var tørrlagt og en søndag tok vi turen ut til dette flotte stedet i vannkanten for å nyte en kald en. Perfekt for utepils og pizza. Kongen Marina ligger på Frognerstranda. For oss som savner Miami og palmer er dette stedet perfekt. Her får du San Miguel på tap og mat. Pizza har de til de går tom og de er veldig gode. Litt stive priser på vin, men det glemmer man fort når man endelig har fått en av de behagelige strandstolene ved bryggekanten. Da er alt chill. Kongen Marina har også fått saunabrygge for den som liker det. Gartneriet på Bygdø Kongsgård er en nyoppdaget perle for oss. Inne i drivhuset kan du sitte blant tomatplanter og vinranker og spise små, lekre lunsjretter og drikke et glass naturvin. Du kan til og med bestille en piknik-kurv og nyte mat og drikke på gartneriets flotte område! Kun […]

Innlegget 15 steder du bør sjekke ut i sommer dukket opp først på 15 steder du bør sjekke ut i sommer


Juels 33 har flyttet til ny adresse

$
0
0
Min favorittbutikk i Oslo har flyttet fra Colbjørnsens gate til krysset Skovveien/Meltzers gate. Endelig kan de kalle seg Gutta på hjørnet. Nei da. De heter fremdeles Juels 33 kolonial, så ingenting er sånn sett forandret. Lokalet i Skovveien ligger rett ved stoppestedet for 21-bussen og dermed en praktisk beliggenhet for nye kunder som vil komme over fra andre kanten av byen, til Briskeby. I løpet av de årene Edip og Ali har holdt til i strøket har det vært min soleklare favorittbutikk. Du får alt her. Og har de det ikke, så skaffer de det. Men det er ikke bare utvalget av varer som gjør at jeg går innom “gutta” å handle. Det handler like mye om menneskene som driver butikken. Da de tok over lokalet i Colbjørnsens gate skrev jeg om dem i 2016. Da var det mest grønnsaker og frukt som representerte utvalget i butikken. Nå er det så mange finurlige ting du kan putte i handlekurven din. Er du hypp på meksikansk mat? Ja, da får du alt du trenger av ekte meksikanske ingredienser. Masa-mel i forskjellige farger (tortillamel), alt av spennende sauser og krydder, ja til og med meksikansk oregano, som ikke er lett å finne […]
Viewing all 69 articles
Browse latest View live